Skip to content

Nem mindennapi vendég – Habsburg Eduárd -a debreceni roma szakkollégiumban

Hatalmas megtiszteltetésben volt része a debreceni roma szakkollégiumnak, hiszen Debrecenbe látogatott Habsburg Eduárd, szentszéki magyar nagykövet és elkísérte hozzánk Kocsis Fülöp érsek atya.

Lelkesen mesélt írásairól, televíziós sorozatáról és persze olaszországi életéről. Szívesen hallgattuk, ahogy mesélt Ferenc pápáról – közben szükség esetén Fülöp Atya besegített a fordításban. Jelenlegi munkájáról inkább olaszul, míg családjáról, korábbi munkáiról magyarul beszélt. Vendégünk korábban alig beszélt magyarul, most csupán az akcentusáról és néhány ragozási hiányosságról lehetett megmondani, hogy nem magyar anyanyelvű. Egyébként 4 nyelven beszél, megesett, hogyha valami nem jutott eszébe magyarul, akkor német, angol vagy olasz nyelven fejezte ki magát. Mesélt az olaszországi cigány helyzetről és érdeklődött ugyanezen téma magyar vonatkozásáról is. Igazán nyitott és barátságos személyiségét megtiszteltetés volt megismerni. Vendégkönyvünkbe írt búcsúszavai is ezt fejezik ki: „Majd még jövök!” Köszönjük látogatását, és reméljük, hogy még találkozunk! Istentől áldott, sikeres életet és munkásságot kívánunk neki és kedves családjának!

Kocsis Fülöp érsek atyának, Seszták István főhelynök atyának pedig hálával tartozunk, hogy lehetővé tették számunkra ezt a találkozást, mely az első tanévünk utolsó szorgalmi napjának méltó, emlékezetes és ünnepélyes lezárása volt.

Nagy Mária Natália

szakkollégista