Skip to content

Koliba készült a koliban

A koliba, a hagyományos böjti eledel főtt búzából és különböző édes gyümölcsökből – datolya, füge, mazsola, aszalt szilva és sárbarack, méz, lekvár – hozzáadásával készül. Már az V. században a szerzetesek eledele volt, főleg azoké, akik még kenyeret sem voltak hajlandóak enni. Ugyanakkor fogyasztása a világi híveknek is ajánlott volt, főként a nagyböjt első hetében.

Az elmúlt évhez hasonlóan a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon és Roma Szakkollégium most is készített kolibát a koliban. A kollégium diákjai és dolgozói Kapin István atyával és családjával közösen készítették el ezt a különleges édességet csütörtök este.

Másnap, nagyböjt első péntekjén Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya végezte az Előszenteltek Liturgiáját az Attila téri Főszékesegyházban, ahol a szakkollégium is szép számmal képviseltette magát s vittük el a szertartásra a mi kolibánkat. A hagyomány szerint a kolibát nagyböjt első hetében pénteken, az Előszenteltek Liturgiájának végén szokta a pap megáldani, majd közösen elfogyasztják. Így történt ez most is.