Skip to content

Romák Európában – Nemzetközi konferencia Rómában

Magyarország Szentszéki Nagykövetsége április 7-én, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából nemzetközi szakmai konferenciát rendezett Rómában „Romák Európában – Pasztoráció és társadalmi integráció” címmel. Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a Magyarország Szentszéki Nagykövetsége által szervezett „A romák helyzete Európában” konferencia résztvevőit, amelyet Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusa olvasott fel az április 7-én, a Római Magyar Akadémia dísztermében tartott rendezvényen.

A konferencián előadást tartott Székely János Esztergom-budapesti segédpüspök, a püspöki konferencia cigánypasztorációs referense a magyarországi cigányok lelkipásztori ellátásáról, míg Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita érsek az ország hét roma egyetemi szakkollégiumának a megszületésről, hálózati együttműködéséről, küldetéséről és tapasztalatairól szólt.
Az érseket elkísérte a konferenciára Balázs Ádám Ferenc egyetemista, a debreceni Szent Miklós görögkatolikus egyetemi szakkollégium harmadéves jogász hallgató diákja, aki a konferencián maga is előadást tartott.

Ferenc pápa üzenete magyarul itt olvasható:

http://magyarorszagszentszek.blogspot.hu/2017/04/ferenc-papa-uzenete-romak-helyzete.html

Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita érsek a római roma konferenciáról

http://hu.radiovaticana.va/news/2017/04/08/kocsis_f%C3%BCl%C3%B6p_g%C3%B6r%C3%B6gkatolikus_metropolita_%C3%A9rsek_a_r%C3%B3mai_roma_konferenci%C3%A1r%C3%B3l_/1304481

Interjú Balázs Ádám roma szakkollégista diákkal a római integrációs konferenciáról:

http://hu.radiovaticana.va/news/2017/04/10/interj%C3%BA_bal%C3%A1zs_%C3%A1d%C3%A1m_roma_szakkoll%C3%A9gista_di%C3%A1kkal/1304706