Skip to content

Szakkollégiumok tudományos tanácskozása Pécsett

A pünkösdi hosszú hétvége előtti héten sem tétlenkedtek szakkollégistáink, vállukra véve utazótáskájukat ellátogattak Pécsre.

2018. május 9-12. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Neveléstudományi Intézete és az “Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola hármas konferenciáját negyedik alkalommal rendezte meg. A konferencia lehetőséget adott a transzdiszciplináris összefügések erősítésére. Idén a három konferenciát összekötő horizontális szál a társadalmi befogadás téma köré szerveződött.

A konferencia széles körben szólította meg az érdeklődőket, mivel a 2017/2018-as tanévben a pécsi romológus képzés a 20., a Wlislocki Henrik Szakkollégium alapításának pedig a 15. évfordulóját ünnepelhettük meg. A romológia különböző – elméleti és gyakorlati – területein alkotó, publikáló elismert szakembereket, egyetemi képzésben éppen tevékenyen tanuló diákokat, roma szakkollégiumi hallgatókat,- akik érdeklődnek a romológia tudományterülete iránt – felsőoktatásban jelenleg tanuló PhD hallgatókat illetve a tudományos élet különböző szintjein dolgozó kutatókat hallgathattuk meg. Egy-egy szekción belül – társadalomtudományok, nyelvészet, nevelésszociológia – pedig diákjaink is bemutathatták tudományos eredményeiket.

Persze a színvonalas konferencia és előadások mellett maradt egy kis idő a városnézésre is. Első este megismerkedhettünk a Dzsámival és a Széchenyi Térrel – Pécs emblematikus helyével, mely a város központi tere. Tovább sétálva a Király utcára érkeztünk, ami a belvárosának, egyik legszebb, régi utcája. A sétáló úton végig haladva a város gyönyörű színházával és régi templomával találkozhattunk.

A második nap sikerült „megmásznunk” a Pécsi TV Tornyot – a város jelképét – és lélegzetelállító látványban lehetett részünk Pécsről és környékéről. Kirándulásunk még nem ért véget és ellátogattunk a Zsolnay Kulturális Negyedbe is, amely minden korosztály számára fantasztikus élményt tud nyújtani. A nap vége felé járva pedig a belváros egyik kiemelkedő építészeti remekét tekintettük meg, a Pécsi Zsinagógát.

Késő délután visszaérkezve a Ghandi Gimnázium épületébe, kezdetét vette a kemény munka és hallgatóink egy kis prezentáció keretén belül bemutatták Szakkollégiumunkat, kollégiumi társaikat a hallgatóság előtt. A nap pedig egy remek táncházzal zárult.

Utolsó napunk Pécsen egy poszter és egy konferencia előadással kezdődött, ahol szakkollégistánk bemutathatta kutatási eredményeit, majd szakmai hozzászólásokat és javaslatokat hallgathatott meg.

Mielőtt elbúcsúztunk volna a várostól, még sikerült ellátogatnunk a Pécsi Székesegyházba, ami gyönyörű oltárral, régi idők emlékeivel, monumentális megjelenésével, varázslatos látványával és csodálatos környezetével feledhetetlen perceket nyújtott számunkra.

Külön köszönet Zajácz Gábor atyának a vendéglátásért!

A részvételt az Utak a tehetség felé pályázat NTP-HTK-M-17-A-0005 is támogatta.