Skip to content

A Szívességbanknál is járt a Mikulás

Az Effektív Közösségekért Egyesület legfontosabb projektje a KisújKÖR Szívességbank. A közösségfejlesztési céllal indított kezdeményezés lényege, hogy a kisújszállási lakosság tagjai kisebb-nagyobb szívességek formájában tehessenek egymásnak kedves gesztusokat.

Azt az elmúlt hónapok alatt megtapasztaltuk, hogy szívességbankunk tagjai inkább adni szeretnek (ezt a kis hibát elnézzük egymásnak). Így jött a gondolat, hogy Mikulás-nap alkalmával adományakció keretében adjunk lehetőséget kibontakozni a közösségnek.

Mikulás-csomag gyűjtési felhívást tettünk közzé azzal a céllal, hogy Kisújszállás rászoruló gyermekeinek tegyük szebbé ezt az ünnepet. A helyi adakozók mellett a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium is felfigyelt a jótékonysági akcióra. Régi személyes ismeretségünk okán is nagy örömünkre szolgált, hogy ők is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

December 8-án, szombaton jött el a várva várt Mikulás-délután. A Mikulásunk ha nem is rénszarvas szánon, de egy kisbusszal érkezett Debrecenből a szakkollégium tagjainak kíséretében. Volt ám krampuszunk is, meg csillámtetkó készlet, meg óriási felfújható mikulás… szóval minden, ami kell.

Aztán elkezdtek érkezni a gyerekek (persze szüleik kíséretében). Volt, aki eleinte kicsit megszeppent a Mikulás bácsi társaságában, de a bátrabbak végül verseltek, énekeltek is vagy éppen megölelték a Télapót. Végül persze a krampuszt is sikerült mindenkinek meggyőznie, hogy bizony jár az a mikulás-csomag. A szakkollégista lányok az egyik asztalnál csillámtetoválással várták az érdeklődő gyerekeket. Hát nem unatkoztak, az biztos; nagy sikere volt a csillogó mintáknak. A gyerekek jó kedvét már csak az ajtóban felállított 2,5 méteres felfújható mikulás figura fokozta, akivel mindenki akart egy közös fotót.

67 mikulás-csomagunk volt. Amikor megtelt az iroda gyerekekkel és folyamatosan érkeztek újabb családok, a szervezőcsapatban páran kételkedni kezdtek abban, hogy elegendő lesz ennyi csomag. Nagyon szomorú lett volna, ha idő előtt elfogynak az ajándékok és a bizakodó gyerekek csalódottan, üres kézzel távoznak tőlünk. Persze mi nem tudhattuk, hányan fognak pontosan jönni, csak reménykedhettünk abban, hogy minden rendben lesz. 67 gyerek jött el. Az utolsóként érkező kisfiúnak adtuk oda a zsák aljáról az utolsó mikulás-csomagot. Mondhatnánk, hogy ez egy érdekes véletlen, de mi ebben mást tapasztaltunk és láttunk meg: az Isten jóakaratát.

Amikor ennyi gyermeki örömnek tud otthont adni kis egyesületi irodánk, akkor ismét megkérdőjelezhetetlenné válik számunkra: amit csinálunk, az jó, és érdemes tovább haladnunk ezen az úton.

Ezúton pedig szeretnénk még egyszer megköszönni azoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a délután sikereihez:

  • a KisújKÖR Szívességbank tagjainak és a helyi lakosoknak az adományokat
  • Tóth Tündének ezenfelül a fotózást, videózást
  • Kelem Józsefnek (Petőfi utcai Dohánybolt) a felfújható mikulást
  • a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumnak az adományt és a szervezésben, lebonyolításban való segítséget

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Farkas Zsolt
elnök
Effektív Közösségekért Egyesület

forrás: https://effke.webnode.hu/l/a-szivessegbanknal-is-jart-a-mikulas/?fbclid=IwAR2Sg0KhCqOkfTIZ6FS6Z3p8AT_tTzv_n1QncZ_mRWJ4A_mfBooX0cqa2kU