Skip to content

ÉLEN JÁRNAK A ROMA SZAKKOLLÉGIUM DIÁKJAI AZ “ADD TOVÁBB”-HÁZIKÓBAN VÁLLALT ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

Ötödik alkalommal nyílt meg az "Add tovább!"- házikó a debreceni főtéren. Karácsonyig a Debreceni Karitatív Testület tagszervezetei gyűjtik itt a felajánlásokat, háromezer rászoruló család ünnepét szeretnék megszépíteni. A hagyományokhoz híven ismét a Hajdúdorogi Főegyházmegye, egészen pontosan a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon lakói vállalták a legtöbb, a házban eltöltött önkéntes órát.

Sokan érkeztek csomagokkal a debreceni „Add tovább!”-házikó megnyitójára. A Nagytemplom szomszédságában található gyűjtőpontra tartós élelmiszereket, édességet, játékot és meleg ruhát várnak.

hirek_2357_10.jpgAz ünnepségen a Lautitia Kóruscsalád előadása és magasba emelkedő piros szívek hívták fel a járókelők figyelmét arra mennyire fontos a gondoskodás, a másokra odafigyelés. Erről beszélt Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is.

hirek_2357_7.jpg„Látjuk, hogy igazából, aki segítségre szorul szociális, gyermekvédelmi szempontból, az nem csak egy önkormányzat és egy állam vállalásán múlik, hanem azon, hogy az ott élő családok, kis közösségek, nagyobb közösségek egymásról is tudjanak és gondoskodni is tudjanak” – hangsúlyozta köszöntőjében Fülöp Attila.

Az „Add tovább!” – házikóban a Debreceni Karitatív Testület gyűjti az adományokat december 23-ig. Rajtuk keresztül – mondta Papp László polgármester – olyan családoknak szeretne a város segíteni, akiknek a karácsony nem a legjobb, nem a legideálisabb körülmények között zajlik majd.

hirek_2357_8.jpgAz „Add tovább”- házikó megnyitóján részt vett Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya is. A gyűjtőpont a Görögkatolikus Egyház számára különösen kedves, hiszen évek óta a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon lakói azok, akik a legtöbb időt töltik itt önkéntes munkában. Idén hat turnusban összesen tizenhat órát és tizenöten fogadják a csomagokat, pedig ennél sokkal többen szerettek volna segíteni.

hirek_2357_11.jpgHogy miért? Lőrincz Krisztina másodéves egyetemista azt mondja azért, mert be kell vallani, hogy a roma szakkollégium lakói sajnos nem a legjobb környezetből érkeznek a diákotthonba. Így az itteni jó szolgálat kicsit olyan érzés, mintha rajtuk, nekik segítenénk, szolidaritást vállalva helyzetükkel.

hirek_2357_2.jpg„Nem igazán foglalkoztatott az önkéntesség addig, amíg kolis nem lettem. De a közeg gyakorlatilag magával ragadott erre a munkára, és ma már szívügyem, hogy minél több helyen segíthessek önszántamból, mert jó érzéssel tölt el, ha láthatom, hogy sikerült másoknak örömet szerezni.” – fogalmazott Krisztina.

Pál Andrea is elsők között jelentkezett a munkára, pedig 1,5-2 órát kell a hidegben ezért eltölteni. Azt mondja: ennyi minimális áldozatot mindenki meghozhat egy nemes ügy érdekében.

„Nem csodálom, hogy ekkora népszerűsége van köztünk ennek a munkának. Az „Add tovább!”- házban – ha csak közvetve is – lehet a legjobban átérezni azt, milyen nagyszerű érzés nehéz sorsú embereken segíteni.

hirek_2357_3.jpgAz adományok szétosztását már a jövő héten megkezdi és egész télen folytatja a Debreceni Karitatív Testület.

Forrás: https://www.hd.gorogkatolikus.hu/Elen-jarnak-a-roma-szakkollegium-diakjai-az-Add-tovabb-hazikoban-vallalt-onkentes-munkaban–2018-december-13