Skip to content

EGYMÁSÉRT – EGY MÁSÉRT – ÚJ TANÉVET NYITOTT A KERESZTÉNY ROMA SZAKKOLLÉGIUMI HÁLÓZAT

Már hagyomány, hogy 2011 óta az ország különféle felekezeti fenntartású roma szakkollégiumainak hallgatói összegyűlnek szeptember elején és kötetlenül, egymást jobban megismerve kezdik el az új tanévet. Idén a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium szervezésében Szolnok ad otthont a kétnapos rendezvénynek, amelynek idei mottója: Egymásért – egy másért.

Zsúfolásig megtelt a szolnoki főiskola campusának nagy előadója; 11 intézmény több mint háromszáz hallgatója jött el erre a hétvégére. A KRSZH célja sokoldalúan képzett, szakmai munkájában magas szintre törekvő, a továbbfejlődésre nyitott, elkötelezett, cigány identitásukat is vállaló, keresztény értelmiségiek nevelése.

Ennek kialakításában nyolc évvel ezelőtt Balog Zoltán – akkor még társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként – tevékeny szerepet játszott. Az idei rendezvényen pedig örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyre kevesebb ismerős arcot lát a résztvevők soraiban, mely az egyre több diplomát szerzett roma fiatalnak köszönhető.

– Fontosak a szakkollégisták, fontos, hogy legyen egy olyan új roma középosztály, amely példát tud mutatni integrációban – mondta a társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos és hozzátette: akiket a magyarországi romák ügye megérintett, azok “már nem tudnak menekülni”, együtt akarnak jobb életet ebben az országban. Utalt ezzel azokra a vendégekre, akik „szövetségesként” jöttek el ide.

Ilyen szövetséges Vecsei Miklós is, aki először vett részt szakkollégiumi rendezvényen azóta, hogy a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossá nevezték ki a tavasszal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bíztatta a jelenlévőket, hogy találják meg a nekik ajándékul adott, a világon egyedülálló életet, cselekedjenek, és váljanak környezetük aktív irányítóivá.

Az első intézmények egyikeként a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot alapította meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita az után, hogy 2015-ben létrejött a Hajdúdorogi Főegyházmegye. A főpásztor római távolléte miatt Seszták István főhelynök köszöntötte a tanulókat. Szavaival visszatért a konferencia nyitányaként elmondott imádsághoz, ami ezen a napon a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kötődött.

– Nem lehet véletlen, hogy a tanévnyitó erre az ünnepre esik. Ez a kereszt bizonyos értelemben nagyon hasonlít rátok. Krisztus keresztje a mai napig sokakban morgolódást, felzúdulást, oktalanságot vagy ostobaságot idéz elő. De mi ragaszkodjunk azokhoz az értékekhez, melyeket Krisztus keresztje jelent, és kívánom, hogy ez kössön össze mindannyiunkat!” – fogalmazott főhelynök atya.

Az eseményen részt vett Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány képviselője is. A szervezet nagyon régóta fontos szerepet tölt be a KRSZH életében.  Jövőre lesz harminc éve annak, hogy a szervezet Magyarországon jelen van. Programjait német költségvetési támogatásból valósítja meg a demokrácia, a béke és a fejlődés szolgálatában. 

Fixl Renáta egyedülálló magyar kezdeményezésnek nevezte a régióban a roma szakkollégiumi hálózat intézményét és az általa képviselt alapítvány fontosnak tartja, hogy a roma fiatalokat minél nagyobb társadalmi szerepvállalásra ösztönözze. Hozzátette: a végzett hallgatók nagy részének van munkája, sikeresen boldogulnak. Ebből is látszik, hogy az oktatás, a képzés a felemelkedés kulcsa!

– Úgy gondolom, ha szorgalmasak és tehetségesek vagytok, veszitek az akadályokat, lediplomáztok és van munkátok hozzá tudtok járulni a közösségetek, az ország és Európa épüléséhez! – mondta Fixl Renáta.

Az efezusi tanítványok megkeresztelkedésének történetével (ApCsel 19,1–7) biztatta a hallgatókat Schanda Anikó, aki a Magyarországi Református Egyházat képviselve tölti be a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöki tisztségét. „Ti magatok legyetek a változás!” – mondta, a példa pedig adott, hiszen ma már több tucatnyi mérnök, orvos, tanító és a saját területén kiváló szakember alkotja a KRSZH alumni hálózatát.

Idén a találkozó fő témája az önkéntesség, amihez kapcsolódóan – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – a helyi görögkatolikus óvodában és iskolában végeztek önkéntes munkát a hallgatók a nap második felében.

Többek között faültetés, készégfejlesztő játékok felszerelése, és kerítésfestés volt a feladatuk. A szombat Pápai Joci, valamint a Khamoro Budapest Band koncertjeivel zárult.

Forrás: https://hd.gorogkatolikus.hu