Hagyomány, hogy nagyböjt első péntekjére a roma szakkollégium diákjai és dolgozói kolibát készítenek. Azonban nemcsak maguk, hanem a Debreceni Görögkatolikus Parókia számára is. Nem az idei volt az első, de nem is az utolsó alkalom, amikor mi készítettük el számukra a kolibát, hiszen szakkollégiumunk több szállal is kötődik az Attila téri egyházközséghez. A koliba, a hagyományos böjti eledel főtt búzából és különböző édes gyümölcsökből – mazsola, aszalt szilva, sárbarack, méz hozzáadásával készül. Már az V. században a szerzetesek eledele volt, főleg azoké, akik még kenyeret sem voltak hajlandóak enni. Ugyanakkor fogyasztása a világi híveknek is ajánlott volt, főként a nagyböjt első hetében. Az elmúlt öt évben mindig részt vettünk diákjainkkal a nagyböjt első pénteki előszenteltek liturgiáján, melyen a koliba áldás történik, majd együtt közösen elfogyasztottuk. A jelenlegi járványos helyzetben kevesen, mindössze tíz diákunk tudott részt venni a készítésben és a közös elfogyasztásban.