Skip to content

A Szakkollégiumról röviden

A Szakkollégium megalakulása, a működés keretei

A keresztény roma szakkollégiumok létrehozása egyedülálló kezdeményezés Európában. Hazánk történelmi egyházai egymással és a magyar kormánnyal szoros együttműködésben, 2011-ben hozták létre a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot. 2015 nyarán, e hálózat hatodik intézményeként alakult meg a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium Debrecenben, a Hajdúdorogi Főegyházmegye alapításában.

A roma szakkollégium létesítésének gondolata szerves táptalajra talált a Görögkatolikus Egyházban, mivel jól illeszkedett az Egyháznak ahhoz a sajátos küldetéséhez, amely általában a szegények, a perifériára szorultak, és különösen a romák evangelizációja, lelkigondozása, társadalmi integrációjának elősegítése irányában fogalmazódik meg. Még 2011-ben megalakult egy görögkatolikus roma szakkollégium Miskolcon, ezt követte másodikként a debreceni. A két roma szakkollégium működése beintegrálódott tehát abba az átfogó romapasztorációs tevékenységbe, amelyet a Görögkatolikus Egyház több mint nyolcvan éve kezdett el. 

A Szakkollégium a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon szervezeti egységeként működik, fenntartója ma is a Hajdúdorogi Főegyházmegye. Az intézmény – a többi roma szakkollégiumhoz hasonlóan – olyan roma, hátrányos helyzetű fiatalokat fogad be, akik egyetemen tanulnak tovább. A szakkollégisták száma az első tanévben 12-ről 20-ra nőtt – mára már egy stabilnak mondható, 27-30 fős létszámmal működik a Szakkollégium. Hallgatóink a Debreceni Egyetem legkülönbözőbb karain szereznek diplomát. 

A Szakkollégium mindmáig szerves tagja annak az egyre bővülő hálózatnak, melyet a roma szakkollégiumok alkotnak országosan, és amely (több mint négyszáz lediplomázott és több mint háromszáz jelenlegi tagot számlálva) a felsőoktatás egyik legfontosabb esélyegyenlőségi pillérévé nőtte ki magát az elmúlt tíz évben.

Céljaink

Elsődleges célunk a roma, hátrányos helyzetű fiatalok diplomaszerzésének támogatása, lemorzsolódásuk megakadályozása. Ezen túl szeretnénk közreműködni egy olyan, a keresztény szellemiséget képviselő, felelős értelmiségi réteg kinevelésében, akik majd szakmájukban kimagasló eredményt nyújtva felvállalják azt a társadalmi küldetést is, ami a romák társadalmi integrációjának és a romák és nem romák harmonikus együttélésének a segítését jelenti.

A Szakkollégium ennek érdekében tehetséggondozó és szükség esetén hátránykompenzáló tevékenységet végez. Egy komplex szakmai programot működtetünk, mely moduláris tanulmányi programokat, idegen nyelvi oktatást, egyéni korrepetálást, a szakkollégisták szervezett közösségi szolgálatát és számos szakmai és közösségi rendezvényt foglal magában. E programelemeket egészíti ki a támogató mentori rendszer, a célkitűzést és értékelést segítő egyéni fejlesztési terv, továbbá a teljesítményalapú ösztöndíj.

A helyszín

A Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon magas komfortfokozatú épülete, mely a Szakkollégium székhelye is, Debrecen belvárosában, a vasútállomáshoz közel található. Külön fürdőszobás, 2-4 ágyas szobáival kényelmes, elérhető és megfizethető lakhatást biztosít a diákoknak, emellett változatos tanulási és szabadidős lehetőséget kínál. A Szakkollégium programjainak zöme is a Diákotthon közösségi tereiben zajlik.