Skip to content

Felvételi FELHÍVÁS A 2024/25 TANÉVRE

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2024. AUGUSZTUS 2.


JELENTKEZÉSI LAP A SZAKKOLLÉGIUMBA:

Ki jelentkezhet?

A Szakkollégiumba jelentkezhet a Debreceni Egyetemre vagy a térség más felsőoktatási intézményébe felvett olyan személy, aki

 • roma/cigány származásúnak vallja magát és/vagy
 • hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű.

Korlátozott létszámban lehetőségünk van felvenni néhány olyan hallgatót is, aki a fenti két feltétel egyikének sem felel meg, de nyitott a romákat érintő társadalmi kérdésekre és a Szakkollégium keresztény szellemiségére.

Mi a felvétel menete?

1) Írásbeli jelentkezés – határidő: 2024. augusztus 2.
2) Szóbeli felvételi: 2024. augusztus 8.
3) Kiértesítés a felvételi eredményéről: 2024. augusztus 14.


1) Írásbeli jelentkezés
A jelentkezési lapot és mellékleteit 2024. augusztus 2-ig kell a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium címére (4025 Debrecen, Petőfi tér 9.) postai úton – ajánlott küldeményként – feladni vagy a szentmiklosromaszakkoli@gmail.com email-címre beszkennelve elküldeni, vagy munkaidőben személyesen eljuttatni a Szakkollégiumba.

Az írásbeli pályázat elemei:

 • kitöltött, aláírt jelentkezési lap (lásd fent),
 • motivációs levél, melyben a jelentkező 1- 1,5 oldalban kifejti a Szakkollégiumba való jelentkezés mögött álló személyes motivációkat,
 • igazolás hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetről (amennyiben releváns),
 • érettségi bizonyítvány másolata (azoknak, akik először jelentkeznek a Szakkollégiumba)
 • a felsőoktatási intézmény által küldött felvételi értesítő másolata (azoknak, akiket idén vettek fel a felsőoktatási intézménybe),
 • leckekönyv-másolat vagy NEPTUN-rendszerből kinyomtatott tanulmányi átlagok az előző két lezárt félév tanulmányi eredményeiről (azoknak, akik tanulmányaikat már korábban megkezdték a felsőoktatásban – korábbi szakkollégistáknak nem szükséges!),
 • lelkészi ajánlás (nem kötelező, de előnyt jelent),
 • egyéb dokumentum (nem kötelező, de előnyt jelent, pl. egyéb szakmai ajánlás, versenyeredmények dokumentumai, publikációk, ösztöndíjprogramban való részvétel igazolása stb.)

A beérkezett pályázatok tartalmi és formai ellenőrzését követően – szükség esetén – egyszeri hiánypótlásra kerül sor, amelyről a Szakkollégium felszólító levelet küld.

2) Szóbeli felvételi:

2024. augusztus 8-án egy egésznapos felvételi nap keretében ismerkedős csapatjátékokra kerül sor, majd a Felvételi Bizottság meghallgatja a jelöltet egy egyéni elbeszélgetés keretében, meggyőződik személyes elkötelezettségéről, motivációiról, alkalmasságáról.

3) Kiértesítés a felvételi eredményéről:

A Szakkollégiumba a Felvételi Bizottság által adott pontszám alapján lehet bekerülni. A felvételi eredményről szóló kiértesítést a Szakkollégium 2024. augusztus 14-ig küldi meg a jelentkezőknek.
További részletek a Szakkollégium Felvételi Szabályzatában találhatók (letölthető: https://www.szentmiklosromaszakkoli.hu/category/dokumentumok/).

Mit kínálunk sikeres felvétel esetén?

 • Nálunk kiemelt ösztöndíjat kapsz, akár havi 70 000 Ft-ot! A szakkollégiumi ösztöndíj szeptembertől júniusig, az egyetemi tanév hónapjaira jár.
 • Jól felszerelt, külön fürdőszobás, 2-3 ágyas szobákban lakhatsz, modern és kulturált környezetben. A diákotthon Debrecen belvárosában van, közel a vasútállomáshoz.
 • Ingyenesen kölcsönözhető laptopokat, ingyenes nyomtatást, fénymásolást biztosítunk.
 • Választhatsz magadnak egy szimpatikus egyetemi oktatót, hogy a mentorod legyen. A mentor fog segíteni, ha kérdésed van az egyetemmel, tanulással kapcsolatban, vagy ha szeretnéd fejleszteni a tehetséged, versenyekre menni, érdekes kutatásokban részt venni.
 • Ha elakadsz bármelyik vizsgával, ingyenes korrepetálást kaphatsz egy tanártól vagy felsőéves hallgatótól.
 • Sokat tanulhatsz a roma kultúráról, a romák életéről, színes kulturális programokon vehetsz részt.
 • Érdekes tréningeket szervezünk, amelyeken fejlesztheted az önismereted, a kommunikációs készségeidet, gyakorolhatod a csapatmunkát, a konfliktusok kezelését. De segítünk abban is, hogyan kell az egyetemen tanulni, szakdolgozatot írni, prezentációt készíteni, miként lehet jó önéletrajzot írni és állásinterjúra felkészülni.
 • Ingyenes nyelvórákat kaphatsz, hogy fejleszthesd az idegen nyelvtudásod és meglegyen a nyelvvizsgád.
 • Lehetőséged lesz társaiddal együtt rászoruló embereken segíteni, hátrányos helyzetű gyerekeket mentorálni, adományt gyűjteni. Megtapasztalhatod, hogy jót tenni jó!
 • Ha felvételt nyersz hozzánk, egy erős szakkollégiumi közösség tagja is leszel. Készülj rá, hogy szakkolis társaiddal sok közös kalandot élsz át. Szeretünk közösen főzni, kirándulni, nagyokat beszélgetni, ünnepelni…
 • Egyházi szakkollégium vagyunk, számunkra fontos a közös imádság, az Istennel való kapcsolatunk ápolása, a hit nagy kérdéseinek feszegetése. Ha nyitott vagy rá, itt a helyed!

Mennyi ideig lehet valaki szakkollégista?

Sikeres felvétel esetén egy tanévre leszel a Szakkollégium tagja. Ezt követően, ha szeretnél továbbra is szakkollégista lenni, a tanévet követően újra kell felvételizni. Ilyenkor újra megvizsgáljuk, hogy megfelelsz-e a fenti felvételi kritériumoknak, és a felvételhez szükséges pontszámot ismét meg kell szerezned.

Milyen formában lehet valaki szakkollégista?

Kétféle tagsági formánk van: a bentlakó és a nem bentlakó, azaz külsős szakkollégista. Ha kollégiumi lakhatást is keresel és szeretnél a szakkollégiumi közösség szerves része lenni, akkor sikeres felvétel esetén lehetőséged lesz a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthonban lakni, ahol maga a Szakkollégium is található.

Indokolt esetben (pl. családi állapot, debreceni állandó lakóhely, munkaviszony) választhatod a külső szakkollégiumi tagságot is. Külsősként is jogosult leszel a maximális ösztöndíjra és részt vehetsz a Szakkollégium által kínált programokon. Ugyanakkor a bentlakó szakkollégiumi tagság választása előnyt jelent a felvételin!

A választásodat (bentlakó vagy külsős) a jelentkezési lapon kell bejelölni.

További információkért személyesen érdeklődni munkaidőben a +36 (30) 089 6121-es telefonszámon, illetve a szentmiklosromaszakkoli@gmail.com címen lehet.